UILEN OP LE PEYRAL

De gasten vragen ons dikwijls:” Wat betekent Le Peyral eigenlijk ? Betekent dat uil ? “
Het lijkt ons logisch dat die vraag komt, omdat de uil uitdrukkelijk aanwezig is op de camping. Dan hebben we het niet alleen over de “echte” uilen die je vanaf valavond en heel de nacht door hoort roepen vanuit het bos. Maar we hebben het dan ook over de zeer uitgebreide collectie uiltjes die door ons worden verzameld.
In de “Chouette” (dat betekent trouwens wel uil) zijn de meeste uilen vindbaar.  Maar ook op het terrein tref je overal uilen aan.

Elk jaar zijn er wel kinderen die een poging wagen om alle aanwezige uilen te tellen. Bij een paar honderd stoppen ze dan uitgeput hun zoektocht. We weten zelf ook niet hoe groot de collectie momenteel is en er komen er nog jaarlijks bij. Kom jij dit jaar de uilen tellen?

Wat betekent Le Peyral dan wel ?

Exact weten we niet wat Le Peyral betekent.
Le Peyral is de naam van het oorspronkelijke landgoed waar een boerderij op stond. Onze woning is daar nog een stukje van. Het gebouw is enkele honderden jaren oud en er hebben waarschijnlijk   schapenboeren gewoond.
Vroeger stond er vlak naast de woning nog een mooie grote schuur. Die is echter begin jaren tachtig ingestort, omdat de toenmalige campingeigenaar de te lage stallen onder de schuur wilde uitgraven. Hij hield er geen rekening mee dat bij dit type bouwsel geen fundering aanwezig is. Hij heeft moeten lopen voor zijn leven om niet bedolven te worden onder het puin. Straf verhaal, niet?

​Le Peyral is een oud Occitaans woord. Het Occitaans is de voorloper van het huidige Frans dat lang geleden in het zuiden van Frankrijk werd gesproken. Le Peyral zou iets met "gesteente" te maken hebben. "Pierre" is trouwens Frans voor "gesteente".