SALVETAT SUR AGOÛT

Een beetje geschiedenis
Centraal gelegen in het "Parc Natural du Haut Languedoc" ligt het lieflijke dorpje Salvetat sur Agoût waar ook onze camping Le Peyral te vinden is.
De Agoût is de kronkelende rivier die door het dorp stroomt en die mee het stuwmeer Lac de la Raviège voedt.
Met zijn 1200 inwoners is het geen grootstad maar heeft het meer iets van een typisch rustig, klein en romantisch Zuid-Frans dorp.

Het dorp (of stadje) is in de 12de eeuw opgericht en heeft een bewogen geschiedenis.
Ooit woonden hier meer dan 5000 inwoners.
De Katharenstrijd heeft hier duidelijk zijn sporen achtergelaten. 
Salvetat is lang de hoofdstad geweest van het plaatselijke bisdom. Op bovenstaande foto zie je bovenaan het oude bischoppelijk paleis nog triomferen. Momenteel staat het grotendeels leeg en wordt het gebruikt door de gemeentelijke diensten.

Het dorp is destijds op een heuvel gebouwd om zich beter te kunnen beschermen tegen indringers. Oorspronkelijk (voor de 12e eeuw) lag het dorp iets verder weg gebouwd aan de samenvloeiing van de "La Vèbre" en de "'l Agoût". Strategisch was dit niet ideaal, vandaar de verhuis naar de huidige locatie. 
Naast de verscheidene historische gebouwen in het dorp, zijn de oude brug en de kapel "Saint Etienne" getuigen van het rijk historische verleden van Salvetat.

Sinds mensenheugenis loopt de route "de Compostella de Saint Jacques" doorheen het dorp. In een "Refuge" in het centrum van Salvetat, kunnen de pelgrims overnachten.

Waar leven de mensen van ?
Door zijn geïsoleerde ligging zie je dat het inwonersaantal de laatste decenia sterk is afgenomen.
De jonge mensen zoeken hun toekomst in de grotere plaatsen met meer werkgelegenheid.
Salvetat leeft voornamelijk van het toerisme. Daarnaast zorgt de plaatselijke fabriek van Danone voor flink wat jobs. In deze fabriek wordt het "Salvetat water" gebotteld. Dit heerlijke licht sprankelende water is heel gezond, mede dankzij de beperkte hoeveelheid aan zouten.
Zie hier beneden voor een filmpje.

Salvetat is sowieso bekend voor zijn water. Op verschillende plekken in het dorp staan fonteinen opgesteld, waar men vanuit de wijde omgeving flessen en bidons komt vullen.

Bosbouw en landbouw zijn natuurlijk ook een grote bron van inkomsten.
De kazen van Rocquefort worden in de streek bereid en de charcuterie uit het naburige Lacaune is heinde en verre bekend.

Het bruisende leven in het dorp
Door en voor het toerisme is er toch wel van alles te beleven in het dorp. In de smalle, soms steile, kronkelende straatjes bevinden zich verschillende gezellige restaurantjes en kleine winkeltjes. Voor een kleine prijs kan je hier tal van streekgerechten proeven.
Op donderdag en zondag vind je er een bescheiden marktje. Niets zo gezellig dan op zondagvoormiddag, vanop een terrasje in het zonnetje, de keuvelende mensen te observeren.
Geregeld worden er in de zomerperiodes avondmarkten en optredens van plaatselijke artiesten georganiseerd.
Leuk is ook de jaarlijkse "trappenloop". Iedereen kan deelnemen aan deze loopwedstijd, waarbij je langs een parcours doorheen het dorp meer dan 100 trappen moet overwinnen.

Toeristische dienst
Midden in het centrum bevindt zich de plaatselijke vvv of toeristische dienst.
Deze dienst is dagelijks geopend en de vriendelijke mensen helpen je graag bij het uitzoeken van leuke uitstapjes of sportieve activiteiten. Hier vind je ook tal van uitgestippelde wandel- en fietsroutes en kan je je inschrijven voor een rondleiding in de waterfabriek of voor een historische begeleide wandeling in de dorpskern.

Lac de Raviège
Het stuwmeer (sinds 1958) bevindt zich op enkele minuten rijden van het dorp.
Tal van recreatiemogelijkheden zijn hier aanwezig zoals: een bewaakt strand, verhuur van waterfietsen en motorbootjes, een surf - en zeilschool, speeltuin, klim - en touwenparcours, enz ...
Het is leuk om hier een dagje door te brengen als waardig alternatief voor de zee, maar dan vlakbij de camping. Zie ook bij watersport.

La Salvetat verwierf de kwalificaties "Station Verte de Vacances" en "Un des plus beaux Villages de France". 

image-7549-station verte.jpg?1420965411975
Meer info bij