Parc Natural du Haut Languedoc
Camping Domaine Le Peyral ligt temidden van dit gigantische natuurpark. Het is één van de grootste natuurparken dat Frankrijk rijk is. Deze streek loopt vanaf de uitlopers van de Cevennen door tot de Montagne Noir, vlak voor de Pyreneeën.
In de verschillende windstreken van het park tref je een grote variatie aan landschappen. Soms zit je temidden van de oneindige ongerepte donkere bossen, dan weer op een heuveltop begroeid met heide tussen de kale rotsen, tot de typische begroeiing die je ook in de Provence tegenkomt.
De variatie aan fauna en flora is enorm. De Mouflon, wilde schaap, is uitgeroepen tot dier van de streek. 
Meer info vind je op:

Canal du midi
Het Canal du Midi is een onderdeel van het systeem van waterwegen dat de Atlantische Oceaan verbindt met de Middellandse Zee. Het kanaal was een dolle droom van een belastinginner uit de 17de eeuw.
Het kanaal is enorm populair bij pleziervaarders. In alle rust ontdekken zij hier langs het water de mooiste plekjes. Het is dan ook niet voor niets door de Unesco beschermd wegens de bijzondere architectuur.

Ecluses de fonserannes
Dit sluizencompex op het Canal du midi nabij Beziers, bestaat oorspronkelijk uit 8 sluiskamers. Over een afstand van 300 meter worden boten 21,5 meter in de hoogte verplaatst. Dit historisch monument dateert van omstreeks 1830 en trekt jaarlijks vele bezoekers.
Je kan hier ook een boottochtje reserveren over het Canal du Midi.

Etang de Montady 
l'Etang de Montady is een voormalig moerassig gebied tussen de Franse gemeenten Montady en Colombiers. Het kan goed worden gezien vanaf het Oppidum d'Ensérune.
In de tweede helft van de 13e eeuw werd het gebied door monniken gecultiveerd. Het gebied werd droog gemaakt door vanuit een centraal punt radiale sloten aan te leggen. Het water stroomt naar het centrale punt waarna het ondergronds werd afgevoerd. De radiale structuur is nog goed zichtbaar in het landschap.
Het feit dat de afvoer ondergronds onder de berg Ensérune werd gerealiseerd bracht de ontwerper van het Canal du Midi, Pierre-Paul Ricquet, op het idee om een tunnel voor het kanaal aan te leggen onder dezelfde heuvel.


Oppidum d'Ensérune 
Oppidum d'Ensérune is een archeologische plaats gelegen op een berg in de Franse gemeente Nissan-lez-Enserune, in het departement Hérault. De oude plaats werd bewoond in de periode van 6e eeuw v. Chr. tot de 1e eeuw n. Chr. De locatie werd waarschijnlijk gekozen vanwege de goede uitkijkpositie bovenop een berg en de nabijheid van de Via Domitia.

Curiosité d’Auriole
Een paar kilometer ten zuiden van Cassagnoles in Siran is een curiositeit die elk jaar heel wat nieuwsgierigen trekt.  In  Lauriole lijkt de weg te stijgen terwijl hij in feite daalt ... of omgekeerd ! Je kan deze optische illusie ervaren met een bal , een fles, of een auto die tot stilstand komt.
Vraag aan Kris of je de waterpas mag lenen als je hier naartoe gaat.

Gorges d’Heric
De Héric ontspringt op ruim 1000 meter hoogte in de Espinousse en stort zich, na een verval van 800 m op 8 km, in de rivier de l'Orb. De "Gorges" zijn een steile en grillige kloof, veel gebruikt als oefenterrein door bergbeklimmers. Ook voor de "gewone" wandelaars, voor wie een uitstekend pad is aangelegd, is het een ideale uitstap.
Afkoeling vind je in de één van de vele inhammen.
Goed voor een leuke gezinsuitstap!

image-7077-Gorges dHeric in de buurt van Camping Le Peyral.jpg?1420969859279
Sidobre
Le Sidobre ligt niet ver van Castres, in de Tarn. Het is een granietmassief (10km x 10 km x 10 km) dat in de schaduw van zijn beukenbossen een concentraat van minerale eigenaardigheden verbergt: chaotische en vreemde rotspartijen, gestapeld of lukraak verspreid alsof ze uit de hemel zijn gevallen, of opduikend uit het water, zoals in het prachtige meer van Merle. De mens heeft veelzeggende namen bedacht voor de spectaculaire vormen: de rots van de gans, de drie kazen, de duivelszetel… Vermeldenswaard is ook de Peyro Clabado (de steen die op slot is gedaan), die, heel irreëel met zijn 780 ton in evenwicht blijft op een blok van 1 m²!  
Vlaanderen vakantieland is hier ooit geweest. Bekijk de website en het filmpje over Sidobre. In hetzelfde filmpje ontdek je ook het bos van L'Enfant Sauvage. 

l 'Enfant Sauvage
In 1798 vond men een verwilderd kind in het bos van Lacaune. Niemand weet waar het kind vandaan kwam en hoe lang het in het bos wist te overleven.
Het is een verhaal dat altijd tot de verbeelding heeft gesproken.
In Lacaune is  een route door het bos uitgestippeld waar je de voetsporen van het ‘wilde kind’ kan volgen: je ontdekt het hutje van het kind, leert spoorzoeken,…
Ingang is gratis. Wie wil kan bij de toeristische dienst een tasje* kopen met enkele attributen om de tocht nog leuker te maken.   (* voorbeeld bij ons in de Chouette)Cirque de Mourèze
Voor wie het er voor over heeft zo’n 70 km te rijden, valt er bij het dorpje Mourèze van een bijzonder natuurverschijnsel te genieten. Een uitgesleten gebied dat onwerkelijk aandoet. Je kunt er op je gemak dwars doorheen lopen over aangegeven paden of zelf je weg zoeken.